Hypotheek, via Mevrouw de Aankoopmakelaar het beste advies!
41
page-template-default,page,page-id-41,page-child,parent-pageid-19488,bridge-core-2.4.8,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-23.3,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

HYPOTHEEK in 2020: EEN NIEUW JAAR, NIEUWE REGELS

Jaarlijks worden de regels voor het verkrijgen van een hypotheek een beetje aangepast. Uiteraard is dat ook dit ja weer het geval. Bent u op zoek bent naar een nieuwe woning? Dan is het dus belangrijk om te weten wat er dan verandert.

 

Er zijn belangrijke veranderingen voor de gene die in 2019 geen huis konden kopen omdat er geen hypotheek werd verleend.
Het kan zijn dat uw inkomen te laag was, vond de bank uw inkomen niet stabiel genoeg, of kwam u spaargeld was niet voldoende waardoor u geen woning kon kopen. Vanaf 1 januari 2020 zijn er diverse veranderingen doorgevoerd. Daardoor komt u nu wellicht wel in aanmerking komt voor een hypotheek en dus uw eigen woning kunt kopen.

 

Een hypotheek afsluiten in 2020.

 

Tweeverdieners mogen voor een groter deel het 2e inkomen meenemen.

 

Bij het berekenen van de maximale hypotheek kunnen tweeverdieners, het laagste inkomen nu voor 70% meenemen in de berekening. In 2020 is dit percentage gestegen. Er mag nu 80 % van het laagste inkomen worden meegerekend bij het berekenen van de maximale hypotheek.
De maximale hypotheek kan hierdoor tot wel tienduizenden euro’s oplopen!

 

Hypotheek krijgen met behulp van de ‘’arbeidsmarktscan’’

 

Het is lastiger een hypotheek te krijgen met een variabel of flexibel inkomen dan wanneer u vast inkomen en een vast contract heeft. Banken willen zoveel mogelijk zekerheid hebben over uw toekomstige financiële inkomsten. Vanaf 2020 wordt de arbeidsmarktscan toegepast, daarin wordt verder gekeken dan alleen het inkomen op dit moment. Zo worden uw inkomen, de arbeidssector en waar u woont in de overweging meegenomen om u nu wel of niet een hypotheek te verstrekken, tevens wordt dus ook uw toekomstige inkomen wordt meegenomen.

 

Hypotheekrente staat zeer laag

 

De hypotheekrente stond in 2019 al laag en de verwachting is dat dit in 2020 zo zal blijven, het kan mogelijk nog verder dalen. Hierdoor zult u in 2020 een huis kunne kopen tegen een zeer gunstige rente.
Wilt u optimaal profiteren van deze lage rente? Overweeg dan gelijk om de hypotheekrente voor 20 jaar of indien dat kan langer vast te zetten. Op die manier zorgt u ervoor dat u in de toekomst kunt blijven profiteren van de lage hypotheekrente!

NHG

 

Hypotheek met NHG goedkoper en ruimer.

 

Een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) biedt extra zekerheid voor de bank én voor uzelf. Als u uw baan te verliezen of door bijvoorbeeld een echtscheiding de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kan een restschuld bij gedwongen verkoop worden kwijtgescholden. Dit is fijn voor uzelf maar het geeft ook een financieel voordeel. De kosten voor het krijgen van NHG is in 2020 0,7 % geworden, deze lag in 2019 op 0,9 %.
De NHG kostengrens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Vanaf 1 januari 2020 en tot 1 januari 2021 zal de NHG-grens € 310.000  worden, in 2019 lag deze nog bij € 290.000.

Het financieren van energiebesparende maatregelen kan voor maximaal 6 % bovenop de marktwaarde van uw woning. Omdat de kostengrens omhoog is gegaan, mag u in 2020 € 18.600 besteden aan energiebesparende maatregelen als u deze wilt meefinancieren met NHG. In 2019 was dat maximale bedrag€ 17.400.

 

VvE’s

 

Wetgeving VvE’s

 

In 2018 is de “Wet verbetering functioneren vereniging van eigenaars” ingevoerd.  Dit moet leiden tot beter onderhoud van het gebouw en financieel gezondere VvE’s.

 

Doel van de wetgeving.

Een kwart van de woningen in Nederland is appartement. Er zijn 1,2 miljoen appartementen in 121.000 VvE’s verenigd. Maar, na onderzoek is gebleken dat een derde van de VvE’s slecht tot matig functioneert. Ze zijn niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, hebben geen onderhoudsplan of reserveren te kleine bedragen. Dat leidt tot verval van het onroerend goed. Naast het onderhoud speelt ook verduurzaming een rol. Nederland is deelnemende partij bij het Europees Energie akkoord en daarom moeten zij wetgeving implementeren die (investeringen in) groene energie stimuleert.

 

Veranderingen sinds 2018.

In het verleden waren de VvE’s al verplicht om een reservefonds te hebben. Echter staat in de wet niet hoeveel dat dan moet zijn. Met een lege spaarpot voldoet de VvE feitelijk toch aan de wet. Vanaf het begin van 2018 zijn de VvE’s verplicht te reserveren op basis van 0,5 procent van de herbouwwaarde per jaar of op basis van het meerjarenonderhoudsplan, het MJOP. De wetgever geeft de voorkeur aan de eerste optie. Banken sluiten steeds vaker alleen een hypotheek af als de VvE geactiveerd is.
Dit is dus een belangrijk punt om op te letten als u een appartement gaat kopen of laat u goed adviseren door uw aankoopmakelaar.

 

Nog eisen aan het MJOP als op basis daarvan gereserveerd wordt?

Ja, in MJOP moet een concrete kostenberekening staan. De looptijd van het MJOP moet minimaal 10 jaar zijn en het MJOP mag niet ouder zijn dan 5 jaar. Dit zorgt ervoor dat de reservering altijd aansluit bij de kosten van het werkelijk benodigd onderhoud.

Wat adviseert Meneer de Aankoopmakelaar?

 

Bent u van plan om dit jaar een huis te kopen? Het is dan heel verstandig om eerst een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan u goed advies geven. Meneer de Aankoopmakelaar werkt samen met diverse hypotheekadviseurs wij kunnen een vrijblijvende afspraak voor u organiseren.